مقالات آموزشی

راهنمای جامع پمپ هیدرولیک

راهنمای جامع پمپ هیدرولیک

اساس کار پمپ هیدرولیک بر پایه قانون پاسکال است. در این نوع سیستم با محبوس کردن سیال و وارد کردن فشار حداکثری به آن، نیروی مکانیکی به هیدرولیکی تبدیل می شود. این نیروی هیدرولیکی بین بخش های مختلف سیستم توزیع شده و عامل حرکت روغن در سیستم هیدرولیک می شود. این پمپ ها کاربرد های فراوانی در صنعت مانند آسانسور و پله برقی و خودرو ها و غیره دارند.

پمپ هیدرولیک چیست؟

بخش اصلی و مرکزی سیستم های دینامیکی برای تامین قدرت و حرکت را پمپ هیدرولیک تشکیل می دهد. با نفوذ روغن به بخش های مختلف سیلندر و چرخ دنده ها و اعمال حداکثر فشار بر روغن و سپس ورود آن به داخل پمپ، انرژی مکانیکی به هیدرولیکی تبدیل می شود. در پمپ های هیدرولیکی، روغن موتور توسط سیلندرها فشرده شده و به وسیله احتراق و انرژی الکتریکی وارد بر پمپ به سمت جلو با جابجایی مثبت رانده می شود.

پمپ های هیدرولیکی در جعبه های محکم محافظت می شوند، زیرا آنها به عنوان قلب سیستم های دینامیکی محسوب می شوند. در صورت از کار افتادن پمپ های هیدرولیکی اجزای دیگر سیستم توان فعالیت و ادامه کار را نخواهند داشت. هر چقدر پمپ های هیدرولیکی دارای فشار و قدرت بیشتری باشند، به همان میزان توان بیشتر برای تولید انرژی هیدرولیکی دارند.

در پمپ های هیدرولیکی، شیر اطمینان نقش حساس و مهمی را ایفا می کند، زیرا این شیر برای محافظت از اجزای دیگر سیستم در مقابل معیوب شدن و شرایط اضطراری تعبیه شده است. مثلاً در مواقعی شیر باز است، پمپ فشرده سازی حداکثر را به دلیل باز بودن هوا ایجاد نمی کند، بنابراین انرژی هیدرولیک توسط پمپ تولید نخواهد شد.

نحوه کار با پمپ هیدرولیک به چه صورت است؟

نحوه کار پمپ هیدرولیک شبیه یک منبع و بخش مرکزی است که در آن از طریق فشرده سازی و جابجایی مثبت سیال، انرژی مکانیکی را به انرژی هیدرولیکی تبدیل می کند. در این نوع پمپ دو نوع چرخ دنده وجود دارد، یکی از این چرخ دنده ها متصل به محور متحرک گرداننده و دیگری هرزگرد و روان است. با دور شدن چرخ دنده ها از یکدیگر فضای خالی ایجاد می شود، که در این زمان روغن یا مایع به فضاهای خالی نفوذ پیدا کرده و به وسیله چرخش چرخ دنده ها فشرده سازی و به سمت جلو حرکت داده می شود.

فشاری که از طریق سیال وارد پمپ می شود، انرژی مکانیکی را به انرژی هیدرولیک تبدیل می کند. انرژی هیدرولیک خود به دو نوع استاتیک و دینامیک است. بخش فشار را انرژی هیدرولیک استاتیک می گویند. و بخش جابجایی و حرکت سیال به سمت خروجی پمپ را انرژی هیدرولیک دینامیک می گویند. در کل روغن هیدرولیک از منبع به بخش نفوذ پیدا می کند، که همین نفوذ، باعث تولید نیروی هیدرولیک می شود.

اجزای پمپ هیدرولیک شامل چه قطعات و بخش هایی است؟

سیستم های هیدرولیکی را به دلیل داشتن پمپ های هیدرولیکی به این نام می شناسند. اجزای پمپ های هیدرولیکی با قرار گرفتن در کنار یکدیگر و کیفیت بالای آنها می توانند، عملکرد درست یک پمپ هیدرولیک را تضمین کنند.

 

اجزای پمپ هیدرولیک

پمپ های هیدرولیکی از نظر ساختار و کاربرد به شکل های مختلفی در بازار وجود دارند. اما نحوه کارکرد آنها تقریباً مانند یکدیگر است. اجزای اصلی همه ی پمپ های هیدرولیکی به صورت زیر است:منبع روغن، محل نگهداری روغن یا موادی مایعی است، که توسط آن به بخش های دیگر انتقال می یابد.

  • مایعات و روغن های مخصوص که در داخل مخزن پمپ های هیدرولیکی ریخته می شود.
  • مجهز به پمپ که با اعمال فشار روغن جابجا می کند.
  • دارای موتور الکتریکی و یا منبع نیرو برای تغذیه و روشن کردن پمپ است.
  • دارای سوپاپ ها جهت کنترل فشار مایع و جریان سیالات می باشد.
  • دارای محرک های تبدیل کننده انرژی روغن به گشتاور و انرژی مکانیکی است.
  • دارای سیلندر جهت چرخاندن محور پمپ است.
  • با لوله کشی روغن و سیالات از بخشی به بخش دیگر منتقل می کند.
  • توسط فیلتر تصفیه روغن ورودی از آلودگی ها انجام می دهد.
  • دارای شیر در بخش های ورودی و خروجی است.
همچنین بخوانید : تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور

منبع روغن هیدرولیک

در بخش منبع روغن هیدرولیک، مایعات یا روغن پمپ برای جلوگیری از گردغبار و آلودگی ها نگهداری می شوند. روغن از این بخش به قسمت های دیگر پمپاژ می شود. بنابراین هر چقدر مخزن بزرگتر و محکم تر باشد، روغن و مایعات با کیفیت بیشتری بدون هیچ هوا و آلودگی به مکان دیگر منتقل می کند.

مایع پمپ های هیدرولیکی

از روغن به شکل رایج در پمپ ها استفاده می شود. ولی بستگی به پمپ و نوع کاربردش احتمال دارد نوع مایع تغییر کند.

پمپ هیدرولیک

پمپ های هیدرولیکی قلب یک سیستم هیدرولیکی هستند، که مایع داخل مخزن را به بخش های دیگر پمپاژ می کنند. توسط این بخش نیروی مکانیکی به نیروی هیدرولیکی تبدیل می شود. پمپ های هیدرولیک به دو صورت دستی و برقی هستند. از پمپ های دستی در مواقع اضطراری و خراب بودن پمپ های برقی استفاده می شود.

لوله کشی سیستم

توسط لوله کشی روغن از مخزن به داخل پمپ و بخش های دیگر منتقل می شود.

موتور الکتریکی

جهت پمپاژ روغن به داخل سیستم هیدرولیک، وجود موتور الکتریکی به عنوان منبع تغذیه پمپ الزامی و حیاتی می باشد. البته توان پمپ را میزان قدرت موتور الکتریکی مشخص می کند.

سوپاپ ها

سوپ های نقش خروجی های و ورودی های ایمن و کنترل مایعات را بر عهده دارند. تا روغن را به محرک ها برساند. در مواقعی که نیروی و فشاری بالا از حد نیاز تولید شود، سوپاپ نقش کنترل کننده را ایفا می کند.

محرک ها

محرک عامل تولید کننده انرژی مکانیکی و گشتاور هستند.

سیلندر

سیلندر به شکل عمومی متصل به چرخ دنده و عامل گرداننده آن است. چرخ دنده در حال دوران با پیچیده شدن به چرخ دنده هرزگرد، فشرده سازی روغن به سمت جلو را انجام می دهند.

فیلتر

فیلتر در بخش ورودی پمپاژ روغن نصب می شود، تا روغن را از هرگونه آلودگی پاک سازی کرده و سپس آن به داخل سیستم هیدرولیک منتقل شود. اگر بخش فیلتراسیون درست کار نکند، امکان نفوذ آلودگی و آب به داخل مخزن وجود دارد. بنابراین روغن نامرغوب باعث زنگ زدگی و خوب کار نکردن پمپ های هیدرولیکی می شود.

شیرآلات

از قطعات مهم پمپ های هیدرولیک شیرآلات است. معیوب شدن یکی از شیرها باعث انبساط و یا مسدود شدن ورودی یا خروجی سیالات می شود.

نحوه انتخاب پمپ هیدرولیک به چه صورت است؟

نحوه انتخاب پمپ های هیدرولیک باید بر اساس شناخت علمی و تجربی باشد. بنابراین ابتدا باید نیاز و معیار خود را از خرید پمپ های هیدرولیک تعیین کنید، سپس اقدام به خرید نمایید.

نحوه انتخاب پمپ هیدرولیک به چه صورت است؟

نکات مهم که در نحوه خرید پمپ های هیدرولیک باید به آن توجه کرد، شامل موارد زیر است:

  1. قطر دریچه ورودی پمپ : دریچه یا دهانه ورودی پمپ میزان مکش و خروج مایع جهت اتصال به فشار است، که باید بررسی شود.
  2. حداکثر فشار ورودی پمپ : توان پمپ برای مکش بر حسب دبی را دقت کنید.
  3. حداکثر فشار کاری در خروج : یعنی هنگام انتخاب پمپ های هیدرولیکی به میزان حداکثر فشار کاری و نیروی تولیدی پمپ توجه کنید.
  4. توان موتور پمپ : توان موتور الکتریکی همان توان پمپ است، که راه اندازی پمپ را بر عهده دارد، حتماً به آن توجه کنید.
  5. سرعت چرخش پمپ: به میزان سرعت دوران پمپ های هیدرولیکی توجه کنید.
  6. به عملکرد آن و میزان تولید صدا، پمپ های هیدرولیکی حتماً دقت کنید.
  7. جریان پمپ را زمانی که پمپ خالی است، کنترل و بررسی کنید.
  8. به فاکتورهای دیگر انتخاب مانند، محل استفاده از آن، توان خرید و روغن مورد نیاز پمپ های هیدرولیکی توجه کنید.
  9. به سلامت شیرآلات، قطعاتی مانند شیلنگ و غیره حتماً دقت کنید.
  10. فیلتر پمپ : به فیلتر پمپ و قدرت تصفیه آن برای روغن ورودی توجه کنید.

معروف ترین برندهای پمپ هیدرولیک کدامند؟

شرکت های بسیاری به دلیل پر کاربرد بودن پمپ های هیدرولیک اقدام به تولید و ساخت انواع پمپ های هیدرولیکی کرده اند. مثلا در کشور آمریکا چندین شرکت معروف در زمینه تولید انواع پمپ های هیدرولیک فعالیت می کنند. برخی از کشور های اروپایی نظیر کشور آلمان و ایتالیا نیز محصولات با کیفیت دارای برند برتر را ارائه می دهند.

کشور های آسیایی مانند چین، ژاپن و کره همواره در تولید پمپ های هیدرولیک فعال بوده و محصولات آنها در سرتاسر جهان به فروش می رسد.  کشورهای در حال توسعه مانند کشورهای هند و تایوان نیز از قافله عقب نمانده و اقدام به تولید انواع پمپ های هیدرولیکی با کیفیت کرده اند. در کشور ما نیز، شرکت صنایع هیدرولیک ایران فعال در زمینه تولید پمپ های هیدرولیک است.

شرکت های معروف فعال در زمینه تولید پمپ های هیدرولیکی شامل :

  • شرکت پارکر Parker
  • شرکت بوش BOSCH
  • شرکت کازل KAZEL
  • شرکت بوند یولی BONDIOLI
  • شرکت زد بی اف ZBF
  • شرکت رکسروت REXROTH
  • شرکت کامرشیال COMMERCIAL
  • شرکت هما HEMA
  • شرکت کاساپا CASAPPA
  • شرکت ویت VOITH
  • شرکت رکسروت REXROTH
  • شرکت ویکرز VICKERS
  • شرکت یو کن YUKEN
  • شرکت تی دی زد TDZ
  • شرکت کاترپیلار CATERPILLAR
  • شرکت دنیسون DENISON
  • صنایع هیدرولیک ایران
  • شرکت توز ایران
  • شرکت آتوس
همچنین بخوانید: معرفی اجزای پمپ کارتریجی هیدرولیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − هفت =