مقالات آموزشی

تفاوت پمپ دنده‌ای و پره‌ای چیست؟

تفاوت پمپ دنده‌ای و پره‌ای چیست؟

پمپ‌ها به عنوان وسیله‌ای برای انتقال سیالات در صنایع مختلف استفاده می‌شوند و نقش بسیار مهمی در عملکرد و کارایی سیستم‌های صنعتی دارند و در تامین آب شهری، صنایع، کشاورزی و بسیاری از سایر بخش‌ها از جمله نفت و گاز، استفاده می‌شوند.  پمپ دنده‌ای یک نوع پمپ مکانیکی است که با استفاده از دنده‌ها و مکانیزم‌های مشابه، سیال را از یک محل به محل دیگر منتقل می‌کند، در حالی که پمپ پره‌ای یک نوع پمپ دینامیکی است که با استفاده از پره‌ها، سیال را جابجا می‌کند. ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که تفاوت پمپ دنده‌ای و پره‌ای چیست؟ مطمئنا پی بردن به این سوال خالی از لطف نیست.

پمپ دنده‌ای چیست و چگونه کار می‌کند ؟

نوعی پمپ جابه‌جایی مثبت است که از دو چرخ دنده برای انتقال سیال استفاده می‌کند. چرخ دنده‌ها به طور مداوم در جهت مخالف یکدیگر می‌چرخند و سیال را بین خود فشرده می‌کنند. سیال فشرده شده سپس از طریق یک پورت خروجی از پمپ خارج می‌شود.

طرز کار پمپ دنده ای

این پمپ از دو چرخ دنده تشکیل شده است که یکی از آنها محرک و دیگری دنباله‌رو نام دارد. چرخ دنده‌ها در داخل یک محفظه که معمولاً از فلز یا پلاستیک ساخته شده است، قرار دارند. هنگامی که چرخ دنده‌ها می‌چرخند، دندان‌های آنها با یکدیگر درگیر می‌شوند و سیال را بین خود فشرده می‌کنند. سیال فشرده شده سپس از طریق یک پورت خروجی از پمپ خارج می‌شود.

انواع پمپ دنده‌ای

 

انواع پمپ دنده‌ای

پمپ‌های دنده‌ای در دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند:

  • پمپ دنده‌ خارجی: در این نوع پمپ، چرخ دنده‌ها در خارج از محفظه قرار دارند.
  • پمپ دنده‌ داخلی: در این نوع پمپ، چرخ دنده‌ها در داخل محفظه قرار دارند.

پمپ‌های دنده‌ای خارجی معمولاً برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته کم تا متوسط مناسب هستند، و پمپ‌های دنده‌ای داخلی می‌توانند سیالات با ویسکوزیته بالا را نیز پمپاژ کنند.

جهت خرید و استعلام قیمت پمپ دنده ای هیدرولیک کلیک نمایید.

مزایا و معایب پمپ‌های دنده ای

مزایا:

  • سادگی طراحی و ساخت
  • دوام و استحکام
  • قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته کم تا متوسط

معایب:

  • قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا محدود است
  • صدای نسبتاً زیاد
  • هزینه نسبتاً بالا

پمپ پره‌ای چیست و چگونه کار می‌کند؟

پمپ پره‌ای نوعی پمپ جابه‌جایی مثبت است که از یک روتور دارای پره‌های انعطاف‌پذیر برای انتقال سیال استفاده می‌کند. روتور در داخل یک محفظه قرار دارد و پره‌ها به طور مداوم در اطراف آن می‌چرخند. سیال بین پره‌ها گیر می‌افتد و سپس از طریق یک پورت خروجی از پمپ خارج می‌شود.

طرز کار پمپ پره ای

پمپ پره‌ای از یک روتور تشکیل شده است که روی محوری سوار شده است. روتور در داخل یک محفظه که معمولاً از فلز یا پلاستیک ساخته شده است، قرار دارد. وهنگامی که روتور می‌چرخد، پره‌ها به طور مداوم در داخل محفظه حرکت می‌کنند. سیال بین پره‌ها گیر می‌افتد و سپس از طریق یک پورت خروجی از پمپ خارج می‌شود.

طرز کار پمپ پره ای

انواع پمپ‌های پره ای

پمپ‌های پره‌ای در دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند:

  • پمپ پره‌ای محوری: در این نوع پمپ، پره‌ها در راستای محور چرخش روتور قرار دارند.
  • پمپ پره‌ای شعاعی: در این نوع پمپ، پره‌ها در راستای شعاعی روتور قرار دارند.

پمپ‌های پره‌ای محوری معمولاً برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته کم تا متوسط مناسب هستند و پمپ‌های پره‌ای شعاعی می‌توانند سیالات با ویسکوزیته بالا را نیز پمپاژ کنند.

مزایا و معایب پمپ‌های پره ای

مزایا:

  • قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا
  • صدای کم
  • هزینه نسبتاً پایین

معایب:

  • پیچیدگی طراحی و ساخت
  • عمر مفید کمتر از پمپ‌های دنده ای

3 مورد از تفاوت پمپ دنده‌ای و پره‌ای

پمپ‌های دنده‌ای و پره‌ای دو نوع پمپ جابه‌جایی مثبت هستند که از نظر ساختاری، عملکرد و کاربرد با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند، این تفاوت‌ها باعث می‌شوند که در انتخاب نوع پمپ مورد نیاز دقت لازم را به کار ببریم. در ادامه به بررسی این تفاوت‌ها می‌پردازیم.

تفاوت از نظر ساختاری

تفاوت‌های ساختاری بین پمپ دنده‌ای و پمپ پره‌ای به عنوان دو نوع پمپ اصلی به شرح زیر است:

پمپ دنده ای:

  • ساختار اصلی این نوع پمپ شامل دنده‌های متصل به یکدیگر می‌شود که با چرخش، سیال را جابه‌جا می‌کنند. دنده‌ها درون یک محفظه قرار گرفته و با تغییر حجم محفظه، فشار سیال افزایش می‌یابد.
  • این پمپ‌ها به طور عمومی از نوع مستقیم بدون نیاز به تنظیم جریان عمل می‌کنند.

پمپ پره ای:

  • ساختار اصلی این پمپ شامل پره‌های یک یا چند پره می‌شود که با چرخش، سیال را به سمت خروجی پمپ هل داده و فشار ایجاد می‌کنند.
  • این پمپ‌ها معمولاً دارای قابلیت تنظیم جریان هستند و می‌توانند به دقت جریان را تنظیم کنند.

تفاوت از نظر عملکرد

تفاوت اصلی بین پمپ دنده‌ای و پمپ پره‌ای از نظر عملکرد آنها است. در زیر به تفاوت‌های عملکردی این دو نوع پمپ می‌پردازیم:

پمپ دنده ای:

  • عملکرد این پمپ بر اساس اصل ترانسمیسیون دنده‌ها است. در این نوع پمپ، دنده‌ها به یکدیگر متصل شده و با چرخش دنده‌ها، سیال را جابجا می‌کنند. این پمپ‌ها قادرند فشار سیال را به طور قوی افزایش دهند و برای انتقال سیالاتی با ویژگی‌های سنگین و غلیظ مانند روغن‌ها، گریس‌ها و مواد شبه جامد مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • پمپ دنده‌ای عموماً به صورت مستقیم و بدون نیاز به تنظیم جریان کار می‌کند. این پمپ‌ها برای انتقال سیال با فشار بالا و حجم ثابت مناسب هستند.

3 مورد از تفاوت پمپ دنده‌ای و پره ای

پمپ پره ای:

  • عملکرد پمپ پره‌ای بر اساس اصل پره‌ها است. در این نوع پمپ، پره‌ها با چرخش، سیال را جابجا می‌کنند. پمپ پره‌ای قابلیت تنظیم جریان سیال را دارد و می‌تواند به طور دقیق و متغیر جریان را تنظیم کند.
  • پمپ پره‌ای به دلیل قابلیت تنظیم جریان، در کاربردهایی که نیاز به کنترل دقیق جریان سیال دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پمپ‌ها معمولاً در سیستم‌های تهویه مطبوع، سیستم‌های خنک کننده و صنایعی که نیاز به تنظیم دقیق جریان سیال دارند، استفاده می‌شوند.

تفاوت از نظر کاربرد

تفاوت پمپ دنده‌ای و پمپ پره‌ای از نظر کاربرد به ویژگی‌ها و عملکرد هر کدام بستگی دارد. در زیر به تفاوت‌های کاربردی این دو نوع پمپ می‌پردازیم:

پمپ دنده ای

  • کاربرد اصلی پمپ دنده‌ در مواردی است که نیاز به انتقال سیال با فشار بالا و حجم ثابت داریم. این پمپ‌ها قادرند فشار سیال را به طور قوی افزایش دهند و برای انتقال سیالاتی با ویژگی‌های سنگین و غلیظ مانند روغن‌ها، گریس‌ها و مواد شبه جامد مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • قالبا این پمپ در صنایع نفت و گاز، شیمیایی، معدنی، آب و فاضلاب، صنعت غذا و داروسازی و صنایع سنگین استفاده می‌شود.

پمپ پره ای:

  • پمپ پره‌ای برای کاربردهایی که نیاز به کنترل دقیق جریان سیال دارند، مناسب است. این پمپ‌ها قابلیت تنظیم جریان سیال را دارند و می‌توانند به طور دقیق و متغیر جریان را تنظیم کنند.
  • پمپ پره‌ای در صنایعی مانند تهویه مطبوع، سیستم‌های خنک کننده، صنعت آب و فاضلاب، صنعت کشاورزی و آبیاری، صنعت خودروسازی و صنعت هوا و فضا استفاده می‌شود.

با توجه به مزایا و معایب هر کدام از این دو نوع پمپ، در انتخاب و استفاده از پمپ مناسب برای نیازهای خاص خود، باید به عواملی مانند فشار مورد نیاز، نوع سیال، کنترل جریان و هزینه‌های مرتبط توجه کرد. همچنین، در صورت نیاز به انتقال سیال با فشار بالا و بدون نیاز به کنترل دقیق جریان، پمپ دنده‌ای می‌تواند گزینه مناسبی باشد. اما در صورت نیاز به کنترل دقیق جریان و تنظیم آن، پمپ پره‌ای بهترین گزینه خواهد بود. در واقع اطلاع از این سوال که تفاوت پمپ دنده‌ای و پره‌ای چیست؟ باعث می‌شود که بهترین انتخاب در بین این دو پمپ را جهت رفع نیاز خود داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − پنج =