مقالات آموزشی

بررسی و معرفی انواع پمپ هیدرولیک

انواع پمپ هیدرولیک

با رشد روزافزون صنایع مختلف، سیستم های هیدرولیکی که یکی از مهم ترین نیازهای صنایع هستند نیز پیشرفته تر می شوند. در واقع این نوع پمپ ها منبع اصلی قدرت و نیرو در ماشین های دینامیکی هستند. انواع پمپ هیدرولیک بر اساس اصل جابجایی عمل می کنند و هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند.

در واقع برای تقسیم آنها باید گفت که پمپ های هیدرولیک به دو گروه تقسیم می شوند؛ پمپ هایی که بر اساس اصل جابجایی مثبت کار می کنند و پمپ هایی که بر اساس جابجایی غیر مثبت عمل می کنند.

معمولا پمپ های هیدرولیک جابجایی غیر مثبت برای امور خانگی کاربرد بیشتری دارند. در حالی که پمپ های جابجایی مثبت در امور صنعتی به کار می روند. به صورت کلی می توان گفت که انواع پمپ هیدرولیک جابجایی مثبت به سه دسته اصلی تقسیم می شوند که عبارتند از:

  • پمپ های پره ای
  • پیستونی
  • دنده ای

در این نوشته به معرفی این سه مدل پرداخته و ضمن بیان نحوه عملکرد هر کدام به معرفی برندهای معروف تولیدکننده این سیستم ها خواهیم پرداخت.

1- پمپ پره ای (کارتریجی)

از جمله انواع پمپ هیدرولیکی می توان به پمپ های پره ای اشاره کرد که سطح صدای بسیار پایینی دارند. از مهم ترین ویژگی های پمپ پره ای یا کارتریجی می توان به قیمت مناسب آن نسبت به سایر انواع پمپ هیدرولیک اشاره کرد. همچنین باید توجه داشت که این نوع پمپ های هیدرولیکی جای چندانی نمی گیرند و البته هم بازدهی بالایی داشته و هم اینکه عمر مفید آنها طولانی است.

اگر قصد استفاده از پمپ کارتریجی هیدرولیک (پمپ پره ای ) را داشته باشید، باید سه نکته مهم را نیز در نظر بگیرید. اول از همه باید به حداکثر فشار کاری که این سیستم می تواند تحمل کند، دقت کنید. سپس حداکثر دبی خروجی آن را نیز در نظر بگیرید که با واحد گالن/ دقیقه اندازه گیری می شود. و در نهایت مطمئن شوید که سیستم مورد نظر شما از چه نوع سیالی استفاده می کند.

جهت خرید و استعلام قیمت پمپ کارتریجی هیدرولیک کلیک نمایید.

توجه داشته باشید که پمپ پره ای معمولا به دو دسته تقسیم می شود:

  • پمپ های بالانس یا متعادل
  • پمپ های غیربالانس یا غیرمتعادل

پمپ پره ای از انواع پمپ هیدرولیک

نحوه کارکرد پمپ پره ای

مهم ترین بخش های پمپ پره ای (کارتریجی) بدنه و روتور آن است. شیارهایی بر روی قسمت روتور تعبیه شده اند که پره ها را بر روی آنها نصب می شوند. معمولا حرکت پره ها در پمپ های هیدرولیک پره ای حالت شعاعی دارد. نکته مهم آن است که وقتی پمپ راه اندازی می شود، محرک هم حرکت می کند و روتور هم به آن وصل شده و به حرکت در می آید. حرکت پره ها نیز به صورت ساعتگرد بوده و با قابلیت گریز از مرکز همراه هستند.

پمپ های پره ای معمولا سرعت بالایی دارند و با این وجود صدای زیادی تولید نمی کنند. معمولا از این نوع پمپ ها در ماشین آلات مربوط به ریخته گری و یا ساخت زمین و جاده استفاده می کنند. دقت کنید که فشار عملکرد در این نوع پمپ ها معمولا بالای 210 بار نمی شود، اما طراحی آنها به گونه ای است که معمولا می توانند تا 300 بار را نیز از لحاظ فشار کار تحمل کنند.

معروف ترین برندهای تولیدکننده انواع پمپ هیدرولیک پره ای

از میان معروف ترین برندهایی که پمپ های هیدرولیک پره ای یا کارتریجی را طراحی و تولید می کنند، می توان به زیر اشاره کرد:

  • برندهای ویکرز
  • دنیسون
  • ولنجان
  • HOF
  • صنایع هیدرولیک ایران

صنایع هیدرولیک ایران یکی از برندهای مرغوب ایرانی است که کارخانه آن در مشهد قرار دارد. همچنین برند HOF متعلق به کشور تایلند می باشد، در حالی که برند ولجان هندی و برند دنیسون برندی فرانسوی می باشد.

2- پمپ پیستونی هیدرولیک

از دیگر انواع پمپ هیدرولیک می توان به پمپ پیستونی اشاره کرد. پمپ های پیستونی به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

  • محوری
  • شعاعی

الف: پمپ های پیستونی محوری

پمپ های پیستونی محوری معمولا نسبت به سایر انواع دیگر پمپ های هیدرولیک دارای قیمت بیشتری هستند، هرچند معمولا بازدهی آنها نیز بسیار بالا می باشد. اگر آب بندی این نوع پمپ به خوبی و با دقت کامل انجام بگیرد، عمر مفید آنها نیز افزایش پیدا خواهد کرد. با این حساب، گرچه این نوع پمپ ها کمی گران هستند، ولی از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه می باشند.

طراحی این نوع پمپ ها تا حدود زیادی پیچیده است و به همین دلیل است که تعمیر آنها نیز بسیار سخت خواهد بود. برای سالم ماندن پمپ هیدرولیک محوری بهتر است از روغن های باکیفیت و تمیز استفاده کنید.

ب: پمپ های پیستونی شعاعی

نوع دیگر پمپ های هیدرولیکی پیستونی، پمپ های شعاعی هستند. این پمپ ها در فضایی استفاده می شوند که فشار بسیار بالا و بین 400 تا 700 بار باشد. پمپ های پیستونی شعاعی که خود به دو دسته پمپ پیستونی جابجایی مثبت و پمپ پیستونی جابجایی متغیر تقسیم می شوند، معمولا نسبت به شفت پمپ به خود حالتی شعاعی گونه می گیرند.

به این نکته بسیار مهم دقت داشته باشید که قطر پیستون، تعداد آن و طول کورس همگی می توانند بر روی حجم جابجایی این نوع پمپ ها اثرگذار باشند.

نحوه کارکرد پمپ پیستونی

مکانیزم عملکرد این نوع پمپ ها دورانی است. با راه اندازی سیستم، پیستون ها شروع به رفت و برگشت در سیلندر می کنند و بعد از اینکه روغن به درون سیلندر کشیده شد، به درون سیستم پمپ می شوند. در پمپ های محوری چند سیلندر به صورت جداگانه در یک ردیف و در فضایی دایره وار قرار گرفته اند که چند پیستون حرکتی رفت و برگشتی در آنها دارند. این حرکت به صورت موازی انجام می گیرد و باعث می شود که سیال تخلیه شود.

مکانیزم پمپ شعاعی هم مثل پمپ محوری است ولی سیلندرها در آن به صورت هم مرکز و روبروی یکدیگر قرار گرفتند. همچنین حرکت پیستون ها به صورت متوالی انجام می گیرد.

نحوه کارکرد پمپ پیستونی

معروف ترین برندهای تولید کننده انواع پمپ هیدرولیک پیستونی

از جمله مهم ترین برندهایی که در زمینه تولید انواع پمپ های پیستونی فعالیت می کنند، می توان به برندهایی زیر اشاره کرد:

  • رکسروت از آلمان
  • پارکر از آمریکا
  • ویکرز از آمریکا
  • Hawe
  • برند توز ایران

3- پمپ دنده ای هیدرولیک

یکی دیگر از شناخته شده ترین انواع پمپ هیدرولیکی، پمپ دنده ای است که با نام پمپ چرخ دنده ای نیز شناخته می شود. این نوع پمپ معمولا کوچک است و البته طراحی آن نیز ساده و راحت است. کاربرد اصلی پمپ های دنده ای در تجهیزات متحرک و یا انواع ماشین های ابزار می باشد. پمپ دنده ای با استفاده از چرخش دنده های که در هم فرو رفته و به اصطلاح قفل شده اند، باعث می شود میزان مشخصی از سیالات جابجا شوند.

جهت خرید و استعلام قیمت پمپ دنده ای هیدرولیک کلیک نمایید.

توجه داشته باشید که این پمپ بازدهی نسبتا پایینی دارد که این امر هم به خاطر ساییدگی است. همچنین هزینه نگهداری و یا تعمیر آن نسبت به سایر انواع پمپ های هیدرولیکی نسبتا زیاد می باشد. پمپ های دنده ای معمولا به دو نوع خارجی و داخلی تقسیم می شوند. پمپ های دنده ای خارجی وزن کم و سرعت بالایی دارند و تا حدودی می توان گفت نسبت به قیمت خود، دارای بازدهی و عمر بالایی می باشند.

پمپ های دنده ای داخلی در محیط های داخلی به کار گرفته می شوند و صدای آنها موقع کار سیستم چندان زیاد نیست. اما به هر حال ساییدگی در آنها زیاد است که باعث می شود مقدار بازدهی سیستم کاهش پیدا کند. بد نیست بدانید که پمپ چرخ دنده ای داخلی به سه دسته زیرذتقسیم می شود؛

  • پمپ های گوشواره ای
  • ژیروتوری
  • پیچی

نحوه کارکرد پمپ دنده ای

نحوه عملکرد پمپ دنده خارجی به این صورت است که در آن یک نیروی خارجی باعث می شود که چرخ دنده ای به چرخش درآید. چرخش هر کدام از چرخ دنده ها باعث چرخش دنده بعدی می شود. بعد از این چرخ دنده ها شروع به حرکت کردند، سیال به درون حفره ها و فضایی که مابین پوسته و چرخ دنده ها وجود دارد نفوذ می کند. سپس این سیال که در محفظه پمپ قرار گرفته است، با قفل شدن چرخ دنده ها در یکدیگر و وارد شدن فشار به آن، به سمت خروجی حرکت می کند.

عملکرد پمپ دنده ای داخلی هم درست مثل پمپ دنده ای خارجی است. تنها فرق آنها این است که در پمپ دنده ای داخلی، اندازه چرخ دنده ها با یکدیگر فرق می کند و در واقع یکی از آنها که بزرگ تر است و به آن روتار گفته می شود، دیگری را درون خود جای داده است. روتار تنها چرخ دنده متحرک است که به صورت داخلی تعبیه شده است.

در حالی که چرخ دنده کوچک تر که به آن هرزگرد گفته می شود، در قسمت خارج از مرکز قرار گرفته است. به این ترتیب وقتی چرخ دنده ها به حرکت درمی آیند، دندانه های چرخ کوچکتر در دندانه های روتار قفل می شود. به این ترتیب سیال به درون محفظه پمپ رانده شده و سپس به سوی حفره ها حرکت می کند. وقتی که دندانه ها قفل می شوند، سیال نیز در اثر فشار وارد شده به سمت خروجی حرکت می کند.

معروف ترین برندهای تولیدکننده انواع پمپ هیدرولیک دنده ای

معروف ترین برندهای تولیدکننده پمپ هیدرولیکی دنده ای عبارتند از :

  • برندهای بوش
  • بوند یولی
  • ZBF
  • رکسروت
  • پارکر
  • کامرشیال
  • HEMA
  • آرافن
  • Voith

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − 7 =