مقالات آموزشی

معرفی انواع هیدروموتور

انواع هیدروموتور

در انتخاب انواع هیدروموتور نیاز است که میزان بازدهی هر یک سنجیده شود. بسیار مهم است که نیروهای محوری و شعاعی نیز مدنظر قرار بگیرد. البته که ابعاد هیدروموتور نیز موضوع مهمی است.

معرفی انواع هیدروموتور

انواع هیدروموتور در سبک های مختلف از جمله :

  • پیستونی
  • دنده ای
  • پره ای

طراحی و اجرا شده اند. هیدروموتورها به طور کلی یک سری تجهیزات دوار هستند و در صنایع مختلف استفاده می شوند. این مدل از هیدروموتورها برای ماشین هایی که نیاز به حرکت چرخشی دارند استفاده می شوند. کاربرد اصلی هیدروموتور ها نیز در صنایعی مانند خودروسازی و صنایع مرتبط با سیمان و صنایع شیمیایی است.

از سوی دیگر ساختمان این هیدروموتورها شبیه به پمپ های هیدرولیکی طراحی شده اند. یک سری فرایند در هیدروموتورها رخ می دهد که از پمپ ها متفاوت است. در روغن هیدرولیک انرژی خاصی وجود دارد که به واسطه هیدروموتور دریافت می شود. در نهایت نیز انرژی مورد نظر به گشتاور و حرکت روانی تبدیل خواهد شد.

اینطور که ارزیابی ها نشان می دهد هیدروموتور دقیقاً برعکس پمپ هیدرولیک کار می کنند و روی سیال اعمال می شوند. هیدروموتورها از نظر سبک اجرایی متفاوت ارزیابی شده اند و ساختار قابل قبول خود را دارند.

هیدروموتور پیستونی

انواع هیدروموتور پیستونی بر اساس چرخش دورانی خود می توانند عملیات تبدیل انرژی هیدرولیکی به مکانیکی را انجام دهند. این موضوع سبب می شود که در سیستم های هیدرولیکی حرکت ایجاد شود. هیدروموتورهای پیستونی از دسته دستگاه های پرکاربرد در صنایع محسوب می شود.

هیدروموتور پیستونی

این محصول در تجهیزات صنعتی مختلف استفاده می شوند. به طور کلی این پیستون ها به واسطه کمک فشاری که سیال به آنها وارد می کند، می تواند مسیر رفت و برگشت را طی کنند.این رویکرد سبب می شود که چرخیدن سیلندر به خوبی صورت بگیرد و مشکلی در این راستا احساس نشود.

ساختمان هیدروموتورهای پیستونی بسیار مقاوم و فشرده طراحی شده است. این قطعات دارای گشتاور بالا، شتاب زیاد و عمر مفید هستند. هیدروموتورها در سبک های :

  • شعاعی
  • محوری
  • خطی
  • محور مورب

طراحی شده اند. هر یک از موارد یاد شده شرایط خاص خود را دارند.

نحوه کارکرد هیدروموتور پیستونی شعاعی

هیدروموتورهای شعاعی دارای یک لوله سیلندر متصل به درایو شفت هستند. این لوله ها دارای تعدادی پیستون بوده که در سوراخ های شعاعی سیلندر حرکت رفت و برگشتی دارند.

پیستون ها به شکل عمود روی محور میل لنگ قرار می گیرند. زمانی که میل لنگ میچرخد، پیستون ها به صورت خطی با فشار سیال حرکت می کنند. موتورهای پیستونی شعاعی به طور کلی در دو سبک پیستونی فشار به داخل و پیستونی فشار به خارج دسته بندی شده اند.

نحوه کارکرد هیدروموتور پیستونی محوری

نوع دیگر هیدروموتور پیستونی محوری است. این هیدروموتورها از قاعده رفت و برگشتی پیستون استفاده می کنند و سبب می شوند تا شفت خروجی چرخانده شود. دقت کنید که این مدل از هیدروموتورها به طور کلی دارای تعدادی پیستون به صورت دایره ای در یک محفظه هستند. این محفظه به واسطه شفتی که با پیستون پمپ شده هر راستا است. دو طرح کلی برای موتورهای پیستونی محوری وجود دارد:

  • ساواش
  • شفت درایو موازی

نحوه کارکرد هیدروموتور پیستونی خطی

انواع هیدروموتور پیستونی خطی نیز وجود دارد که روال کار مخصوص خود را دارند. در واقع فشاری به انتهای پیستون وارد می شود و سبب تولید گشتاور خواهد شد. در طراحی خطی، درایو شفت و سیلندر موتور به صورت هم محور اجرا می شوند. فشار در انتهای پیستون سبب ایجاد یک عکس العمل در مقابل کج شدن سواش پلیت می شود. دقت کنید که سیلندرها و شفت ها به شکل قابل توجهی چرخانده می شوند.

گشتاورهای ایجاده شده با مساحت پیستون ها در نظر گرفته می شوند. پیستون های خطی دارای یک سری حرکت های رفت و برگشتی مخصوص هستند. این رویکرد سبب می شود تا گشتاور تولید شود. در طراحی خطی به طور کلی درایو شفت و سیلندر موتور به شکل هم محور کار می کنند. فشار در بخش انتهای پیستون در نظر گرفته می شود و سبب ایجاد خوبی عکس العمل در مقابل کج شدن سواش پلیت می شود.

این رویکرد سبب می شود که شفت و سیلندر چرخانده شوند. گشتاور ایجاد شده متناسب با مساحت پیستون ها در نظر گرفته می شود و تابعی از زاویه قرار گرفتن سواش پلیت است. این موتورها به طور کلی در سبک های ثابت و جابجایی متغیر ساخته شده است. زاویه های سواش پلیت نیز تعیین شده هستند.

عملکرد هیدروموتور پیستونی محور مورب

هیدروموتورهای پیستونی با محور مورب طراحی خاص و قابل قبولی دارند. در واقع فشار روی پیستون های رفت و برگشتی ایجاد می شود تا گشتاور ایجاد شود. در این طراحی سیلندر و درایو شفت تحت زاویه ای به هم متصل هستند.

در نهایت عکس العمل در خلاف فلنج درایو شفت قرار می گیرد. سرعت و گشتاور با تغییر زاویه از یک سرعت حاقلی به گشتاور حداکثری مشخص در زاویه 30 درجه تا سرعت ماکزیمم تغییر می کنند. معروف ترین برندهای که برای هیدروموتور پیستونی در نظر گرفته شده است شامل ZIHYD و INI است.

معرفی هیدروموتور دنده ای و نحوه عملکرد

انواع هیدروموتور دنده ای به نوعی وسیله چرخان گفته می شود که وظیفه اصلی آن تبدیل انرژی هیدرولیکی به انرژی مکانیکی است.

هیدروموتور دنده ای

این هیدروموتورها به طور کلی در دسته های زیر قرار می گیرند:

  • دنده ای
  • پره ای
  • اوربیتالی
  • شعاعی
  • پیستونی و …

دقت کنید که هیدروموتورهای دنده ای خود شامل زیر مجموعه گروه زیر هستند :

  • آته
  • اصلی
  • دنده ای
  • ستاره ای

نحوه کارکرد این مدل از هیدروموتورها مشابه با پمپ دنده ای هیدرولیک است. در این هیدروموتورها دو چرخنده در داخل یک پوسته قرار گرفته اند. از سوی دیگر قانوم حرکت رفت و برگشت پیستون نیز وجود دارد. در صورت محوری بودن حرکت، پیستون های دایره مانند روی محفظه روتور یا بلوک سیلندر قرار می گیرند.

چرخاننده محور این محفظه قطعه شفتی است که به واسطه روغن سبب چرخش شفت خروجی می شود. این قطعه با پیستون پمپ کننده هم تراز است. سرعت دورانی این هیدروموتور توسط حجم ورودی سیال مشخص می شود. زمانی که تغییری در میزان حجم ورودی سیال رخ دهد، سرعت دورانی دچار تغییر می شود. این هیدروموتورها به قدری سریع حرکت می کنند که در نهایت سرعت آنها به 1000RPM می رسد.

از سوی دیگر این قطعه به گیربکس های کاهنده سرعت و افزایش دهنده قدرت وصل هستند. خروجی از گیربکس ها برای حرکت های دورانی ارزیابی می شود. برای اینکه بتوانیم بالانس هیدرولیکی در این قطعه ها ایجاد کنیم نیاز است که بخش خروجی به ورودی باز گذاشته شود.

این رویکرد سبب می شود که قسمت های کم فشار و پرفشار در مقابل هم قرار بگیرند. بالانس هیدرولیکی در نهایت سبب می شود که سرعت و قدرت یکنواخت باشد. برند BHM از معروف ترین گزینه های مربوط به هیدروموتور دنده ای محسوب می شود. این برند چینی است اما کاربرد بالایی دارد.

معرفی هیدروموتور پره ای و نحوه عملکرد آن

انواع هیدروموتور پره ای از نظر ساختمان بسیار شبیه به پمپ های پره ای هستند. در واقع در این دستگاه ها سیستم بالانس وجود دارد. ساختار داخلی این گروه از هیدروموتورها به شکلی طراحی شده است که مجموعه ای از پیستون ها که تعدادشان فرد است روی شفت خروجی و بدنه هیدروموتور نصب می شوند.

هیدروموتور پره ای

گشتاور فشار لازم را روی بخش انتهایی پیستون وارد می کند و در نهایت این میزان فشار سبب می شود که چرخش شفت خروجی هیدروموتور فراهم شود. در اصل گشتاور خروجی به واسطه فشاری که روی پره ها ایجاد می شود، فراهم خواهد شد.

زمانی که روتورها شروع به چرخش می کنند، پرده ها از سطح رینگی بادامکی عبور می کنند. حرکت پره ها به صورت لغزشی است. این رویکرد سبب می شود که محفظه آب بندی شود و سیال از ورودی به سوکت خروجی هدایت شود. در زمان شروع به کار موتور، نیروی گریز از مرکز نیز وجود ندارد.

انواع هیدروموتور پره ای

حال قصد داریم سبک های مختلف از انواع هیدروموتور پره ای و عملکرد هر یک را بررسی کنیم.

  • هیدروموتور پره ای تیغه ای
  • هیدروموتورهای کارتریجی

هیدروموتور پره ای تیغه ای، نوعی میل لنگی محسوب می شود. این هیدروموتور ها به طور کلی با تک بادامک و پیستون فشار به بخش داخل طراحی می شوند. به طور کلی موتورهای پیستونی شعاعی نوعی میل لنگ مخصوص هستند که قادر به سرعت خزش است. برخی از سبک ها می توانند به صورت یکنواخت تا سرعت 1500 RPM کار کند. در این صورت ویژگی های گشتاوری خروجی ثابت نیز ارزیابی می شود. این موضوع سبب می شود که تطبیق پذیری طراحی در این راستا ایجاد شود.

هیدروموتورهای کارتریجی دارای یک لوله سیلندر متصل به درایو شفت هستند. از سوی دیگر تعدادی پیستون نیز در سوراخ های شعاعی سیلندر به صورت رفت و برگشتی حرکت می کنند. پیستون ها به صورت عمودی بر محور میل لنگ اجرا می شوند. زمانی که میل لنگ میچرخد، پیستون ها به صورت خطی با فشار سیال حرکت می کنند. موتورهای پیستونی شعاعی در دو سبک فشار به داخل و فشار به خارج دسته بندی شده اند.

یکی از مشهورترین برندهای هیدروموتور های پرده ای Denison نامیده می شود. این برند در کنار برند bhm گزینه بسیار عالی برای خرید هستند. برای خرید این محصول می بایست در ابتدا سطح نیاز پروژه مشخص شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 4 =